13 oktober 2021

Onbelicht

Familiegraaf Reysoo-Scholten, Westerbegraafplaats, Enschede
Zoals ik in mijn vorige post al schreef, is er op de Westerbegraafplaats in Enschede veel onbelicht drama te vinden. Bijvoorbeeld een familiegraf van een gezin waarvan de ouders een hoge leeftijd hebben bereikt en twee kinderen die allebei erg jong gestorven zijn. Net als in het vorige geval is er over deze mensen bar weinig te vinden. De naam ‘H.B. Reysoo’ komt (via verschillende zoekmachines) zelfs alleen maar voor de in de naamindex van de Westerbegraafplaats en verder nergens. Ook via Delpher helemaal niets. Toch even verder gezocht en met de combinatie “Reysoo-Scholten” kom ik wel iets verder. Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant van 12 december 1930:
Dit lijkt op zich min of meer consistent met de naamsgegevens op de steen, alleen hier ‘H.W.B. Reysoo’ in plaats van ‘H.B. Reysoo’. Overigens ligt de Westerbegraafplaats ook aan de Hengelosestraat. 

In het Nationaal Archief (‘Inventaris van het archief van het Nederlands Beheersinstituut’) wordt in combinatie met deze naam dan ‘Reysoo, H.W.B. (Garage) NV, Enschede’ genoemd, waarbij het telefoonboek uit 1950 dan weer het adres Deurningerstraat 101A in Enschede oplevert.
Advertentie Garage Reysoo, 
Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant, 31 maart 1939
Advertentie Garage Reysoo, Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant, 31 maart 1939
Advertentie Garage Reysoo, 
Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant, 24 juli 1939
Advertentie Garage Reysoo, Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant, 24 juli 1939

Aardig om nog wat oude sporen terug te vinden maar eigenlijk is het zo wel mooi. Ik laat de mensen verder met rust.

Geen gelukkig nieuwjaar

Op de Westerbegraafplaats in Enschede zie je veel stenen waarvan je denkt ‘Oef, wat jong’. Zoals deze:
 
Hier rust
onze lieve dochter
zuster en tante
Gerritje Klinker
Geb. 18 dec 1921
Overl. 3 jan 1945

 Het wrange is ook dat er niets meer over Gerritje Klinker te vinden is dan ‘geboren in Steenwijk’ en ‘textielarbeidster’. Er zit hier een heel verhaal achter waar ik nooit het fijne van zal weten.