15 juli 2021

Treurboom

Graf Bokkjen van Gosliga, begraafplaats Veenhuizen
Een paar weken geleden heb ik de Zuiderbegraafplaats in Assen en de begraafplaats in Veenhuizen bezocht en het viel me op dat er flink wat graven waren met het symbool van een boom erop. Ik kan me niet herinneren dat ik dat eerder had gezien dus ik wilde graag weten waar dit symbool voor staat. Gelukkig heb ik ooit het geweldige pdf-bestand Grafsymboliek uit de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw van Wim Krommenhoek gevonden en daar staat het in:
Uitleg Treurboom-symbool: De treurboom of treurwilg is het symbool van rouw en verdriet.De hangende takken symboliseren de tranenstroom die in de aarde verdwijnt.

De zwart-witfoto is gemaakt op begraafplaats Veenhuizen, juni 2021. Olympus AZ-330 Superzoom met Lomography Lady Grey 400.

Geitenupdate

Ristende geiten, Kinderboerderij Rosurum, Zevenaar
Kinderboerderij Rosorum, Zevenaar, 12 juli 2021, vroege ochtend. 
Zie ook Schuilen.

Accent grave of accent aigu?

NSB-affiche
Als je niet weet of je een accent grave of accent aigu moet gebruiken, kun je altijd nog deze oplossing gebruiken. Let op, het is een NSB-affiche maar dat wil niet zeggen dat ik instem met het gedachtegoed van deze partij of dat gedachtegoed wil normaliseren. Het gaat me hier puur om de typografie. 

Op Wikipedia staat “Voor 1996 werd het accent grave ook wel gebruikt om korte lettergrepen te benadrukken” en inderdaad zie je dat in tekstuele uitingen van wat oudere mensen nog wel eens terug. Ik weet eigenlijk niet goed of er voor 1996 wel een strakke regel bestond – ik weet wel dat het in mijn jeugd ook al een wat verwarrende situatie was voor wat betreft de streepjes. Daarom vond ik deze oplossing eigenlijk best aardig gevonden.
NSB-affiche, uitsnede