13 juni 2010

Moeder van Oud-Zevenaar

Maria, Moeder van Smarten, Moeder van Oud-Zevenaar, bid voor hem
De zeven smarten zijn:

1. Profetie van Simeon. Bij de opdracht in de tempel voorzag Simeon, wat er door Jezus’ komst zou geschieden en zei tot Maria, dat haar zoon een licht zou zijn voor de heidenen en een glorie voor het volk van Israël, maar… dat haar kind ook verdeeldheid zou brengen, niet alleen in Israël, maar onder alle volkeren.
2. De vlucht naar Egypte. Jezus was nog maar enkele weken oud of Koning Herodus, die in Jezus een gevaar zag voor zijn eigen troon, liet een bevel uitvaardigen dat alle pasgeboren eerstelingen moesten worden gedood. Jozef wordt gewaarschuwd door een engel en het gezin vlucht naar Egypte.
3. Het zoekraken van Jezus in de tempel. Na afloop van het Paasfeest gingen Maria en Jozef terug naar Nazareth. Ze dachten dat Jezus wel bij zijn vriendjes in de massa zou lopen. Aan het eind van de dag bleek echter dat hij zoek was. Zijn ouders liepen de hele weg weer terug en troffen hem uiteindelijk aan bij de geleerden in de tempel, waar hij hen een lesje gaf in bijbeluitleg. Maria sloot hem in haar armen en vroeg waarom hij niet naar huis bij mamma en pappa was gekomen. Jezus antwoordde toen: “Wist u dan niet, dat ik in het huis van mijn vader moest zijn?”. Maria was even vergeten dat zijn echte vader God was en diens huis de tempel.
4. Maria ontmoet Jezus onderweg naar Calvarië. Als Jezus met het kruis op de schouders en de bloederige doornenkroon op het hoofd onderweg is naar de executieplaats, staat Maria tussen de toeschouwers langs de weg.
5. Maria staat onder het kruis. Sommige beelden tonen Maria, die bewusteloos in de armen van Johannes valt. Dat motief heet in de schilderkunst Maria in Zwijm.
6. Maria omhelst Jezus’ lichaam na de kruisafname. De beroemdste afbeelding daarvan is de Piëta van Michelangelo.
7. Jezus wordt begraven.


Tekst afkomstig van de pagina Mariadevotie in Oud-Zevenaar op de website van de Sint-Willibrordus Parochie, Oud-Zevenaar. Op die webpagina ook meer uitleg over de afbeelding.

Bovenstaande afbeelding met tekst aangetroffen op een A4'tje naast bonnetjes en aanbiedingskrantjes in een supermarkt in Duiven.

Alweergeenbereik.nl

Heeft u ook geen bereik met T-Mobile? Teken de petitie! << Alweergeenbereik.nl

De mensen van het internet

Allemaal anders