29 februari 2008

Zaterdagmiddagsoundbytes

Het is de laatste tijd een stuk rumoeriger op straat geworden. Niet alleen door de auto's, brommers en scooters, maar ook op plekken waar alleen voetgangers komen. Hoorde je vroeger alleen mensen hardop praten als ze z'n tweeën of drieën aan de wandel waren, tegenwoordig is ook de helft van de solowandelaars op vol volume een gesprek aan het voeren. Lang leve de mobiele communicatie.

Een paar soundbytes, opgevangen afgelopen zaterdagmiddag in het centrum van Arnhem.

"Neeee, ik wil niet mailen of chatten, ik wil iemand zien."

"Maar luister nou, ik ken die jongen helemaal niet!"

"Ach gut, gaan we ineens huiselijk doen?"

Het vervelende is dat je onbewust hele contexten uit die losse zinnetjes gaat bouwen. Je krijgt allemaal inkijkjes gepresenteerd waar je niet om gevraagd hebt, en ergens voel je je nog schuldig ook, omdat het lijkt alsof je aan het luistervinken bent.

"Alsof de straat is overgenomen door autisten", zoals een goede kennis van ons het laatst kenschetste.

Wildernisvlees

Een heel nieuw woord voor me, 'wildernisvlees'. Vandaag liep ik langs het bezoekerscentrum van Park Sonsbeek en daar zag ik dit affiche hangen. Wel een beetje een reality check nadat ik toevallig twee dagen geleden zo'n beest in het wild ben tegenkomen (zie het artikel van eergisteren).

Affiche Wildernisvlees
www.wildernisvlees.nl:
"Onze dieren leven in gemengde groepen van mannetjes en vrouwtjes. De aanwas in de kuddes kan dan ook wel 30% per jaar zijn! Helaas groeit de omvang van begraasde natuurgebieden niet even snel. Soms wordt de ruimte in een gebied dan ook te klein. FREE zet dan alles op alles om een nieuw plek voor de dieren te vinden: in Nederland of erbuiten in bijvoorbeeld Letland, Engeland, Frankrijk of Duitsland. Wanneer we elders echt geen ruimte kunnen vinden, bieden we het kwaliteitsvlees van de dieren aan als Wildernisvlees. Bij een waardig leven hoort tenslotte een zo waardig mogelijk einde."

Knap hoe ze netjes over het feit heen stappen dat er dus beesten uit die natuurgebieden geslacht worden. In de ene zin proberen ze ruimte te zoeken, in de volgende bieden ze al kwaliteitsvlees aan. Natuurlijk alleszins beter dan de bio-industrie, maar het valt me toch een beetje rauw op m'n dak, naïeveling die ik ben.

Goedemorgen

Graffiti: Lekker geslapen?