08 maart 2019

De blik omlaag ...

Omtrek stadspomp Jansplaats Arnhem
... dan zie je nog eens wat. Zeker op de Jansplaats in Arnhem. Bovenstaand patroon valt meestal weg onder de horden wandelaars of rijen met tafeltjes en stoeltjes als het terrasweer is. Maar wat is het? Als je de foto aan geboren Arnhemmers laat zien, komen – als blijkt dat men het eigenlijk niet weet – de wildste Dan Brown-theorieën langs: het grondplan van de oude Sint-Janskerk, een ciborie (zie hieronder), een kelk met hostie. Je kunt er inderdaad veel in zien, in zo’n patroon. En zoeken via bijvoorbeeld Google naar een patroon in straattegels op een plein van een provinciestad blijkt knap lastig.

En dan, als je het eigenlijk niet meer verwacht, komt het antwoord ineens op een presenteerblaadje langs. Het blaadje in kwestie is de stadsgids Visit Arnhem, waar doodleuk staat:

JANSPLAATS
Op nummer 28 met 19e eeuwse voorgevel en voorpui zijn binnen in het casco nog overblijfselen te zien van een middeleeuws woonhuis. Nummer 29 draagt een 18e eeuwse klokgevel en de kelder is waarschijnlijk 15e eeuws. Het standbeeld van ‘Karel van Gelre’ is in 1940 vervaardigd door Ab Dieckerhof en Joop Hekman. Het werd geplaatst door de Karel van Gelrestichting, die het de Gemeente in 1949 aanbood. Midden op het plein is met ‘kinderhoofdjes’ de omtrek van een stadspomp aangegeven die hier in het verleden heeft gestaan.

De omtrek van een stadspomp dus. Wat prozaïsch. En dat terwijl het patroon zo sterk op de Arnhemse ciborie lijkt. Kijk zelf maar. Ik vond het best knap bedacht van degene die deze suggestie mailde.
Ciborie Arnhem

Het blijkt wel weer: niet alle speurtochten leveren een spannend resultaat op. Het was wel weer leerzaam. Uw Mickey Mouse Detective Club is inmiddels alweer op zoek naar een nieuw mysterie.