07 juni 2019

Untitled - Providence, Rhode Island, 1976

Francesca Woodman (1958-1981)
Untitled - Providence, Rhode Island, 1976
Via History of Our World

Selma Jacobsson

In het artikel Fotomanipulatie rond 1901 komt fotografe Selma Jacobsson aan de orde. Zij zou de foto’s hebben gemaakt van W. Elwin Oliphant en Célestine Oliphant-Schoch die o.a. via gettyimages te vinden zijn. Nu is er een erg bekende Selma Jacobsson geweest die het zelfs tot hoffotograaf heeft geschopt.
Selma Jacobsson, zelfportret
Zelfportret van de Zweedse fotografe Selma Jacobsson, via Wikipedia

Alleen levert deze Selma wel een probleempje op: ze is overleden in 1899 en volgens gettyimages zijn de foto’s van de Oliphants van 1901. Ook nu zijn er weer verschillende scenario’s mogelijk. 1) De foto is gemaakt door een andere fotografe met dezelfde naam. 2) De foto is gemaakt door de bekende Selma Jacobsson maar niet in 1901.

1) De Wikipedia-categorie Swedish women photographers vermeldt maar één Selma Jacobsson. Een zoekactie op Google levert veel leuke foto’s op (kijk maar eens hier, hier en hier*) maar geen info over een eventuele tweede fotografe. Nu is Selma Jacobsson niet een erg uitheemse naam en het zou best mogelijk zijn geweest dat er in dezelfde periode twee of meer mensen met dezelfde naam rondliepen. Twee vrouwelijke fotografen met dezelfde naam in dezelfde periode wordt al iets minder geloofwaardig.

2) Volgens gettyimages zijn de foto’s van de Oliphants vintage property of ullstein bild. Inderdaad zijn dezelfde foto’s daar ook te vinden maar er staat helemaal geen extra informatie bij, dus dat schiet niet erg op.

* De site van Rötter (din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund) levert nog wel een aardige treffer op, namelijk deze:

The Kingdom First, foto van Greta Barkman door Selma Jacobsson, 1899

Fotografens namn & adress - Selma Jacobsson, Fredsgatan 15, Stockholm.
År - 1899
Tryckt information på fotografiets baksida - Selma Jacobsson, Fredsgatan 15, Stockholm.


Bij de verdere info staat: Faster Greta 1899 från Frälsningsarmen, står det på baksidan. Dat is aardig, een foto van tante Greta in een uniform van het Heilsleger. Bij de commentaren staat ook nog:
Gunhild Ingeborg Margareta Greta Barkman som tillsammans med sin make Nils Granelli (1871-1918) var officerare i Frälsningsarmén. Tante Greta en haar man Nils waren dus officieren in het Zweedse Leger des Heils. Oftewel, de hoffotografe heeft in elk geval wel foto’s van mensen uit het Leger gemaakt, en dat was in 1899, het jaar dat ze is overleden en een jaar waarin de Oliphants al in Zweden woonden. Open einde.