20 december 2011

Lange Hut: Natuurschoonwet 1928


Staatsbosbeheer
Telegram-adres: Staatsbosbeheer, Utrecht
Interc. Telefoon No. 13836 en 13837,
Postrekening No. 54430.

Utrecht, Museumlaan 2

31 december 1947:


No. 1852.
Bericht op brief van 28 juli 1947, nr. 41779 / 712 afd. O.K.N.,
betreffende: uitvoering Natuurschoonwet 1928. Landgoed "De Lange Hut" gem. Arnhem.

Aan Zijne Excellentie de Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen,
's-GRAVENHAGE

Bij dezen heb ik de eer Uwer Excellentie mede te delen, dat het 50.5083 ha grote landgoed "De Lange Hut" gelegen in de gemeente Arnhem en toebehorende aan Mevr. J.A. Baronesse van Heeckeren van Molecaten, geb. Holle te Arnhem, blijkens een ter plaatse ingesteld onderzoek geheel behoort tot de landgoederen, waarvan het blijven voortbestaan in de bestaande toestand voor het behoud van het natuurschoon wenselijk is, zodat het naar mijn mening kan worden aangemerkt als een landgoed, bedoeld in artikel 1 der Natuurschoonwet 1928.
Het landgoed is gelegen in de hoek, die gevormd wordt door de snelverkeersweg Ede-Arnhem en de Koningsweg.
Het bestaat uit een fraai buitenhuis, twee boerderijen, naald- en loofhoutbos, berkensingels, hei met vliegdennen, hakhout en enig cultuurland, dat voldoende door houtgewas is omgeven om als één geheel met het landgoed te worden beschouwd. Het wordt door vele aardige wandelpaden en lanen doorsneden. Men heeft zich hier bijzonder toegelegd op het verkrijgen van aantrekkelijke natuurschoon en minder op het ontstaan van goed producerend bos. Daardoor is een landschappelijk zeer mooi geheel ontstaan.
Het ligt in de bedoeling, het landgoed onder de volgende bepalingen voor het publiek open te stellen:
Met uitzondering van de naaste omgeving van het woonhuis is het landgoed voor voetgangers – behalve voor niet te goeder naam en faam bekend staande personen – van zonsopgang tot zonsondergang uitsluitend op wegen en wandelpaden opengesteld op vertoon van wandelkaarten welke tegen betaling van ƒ 0,25 voor een gezin of een persoon, indien zij gedurende een kalenderjaar geldig zijn, en van ƒ 0,10 voor een gezin of voor één persoon ingeval zij slechts een geldigheidsduur van één dag hebben verkrijgbaar zijn bij D. van Schaar op het landgoed, Koningsweg 1a, Arnhem.

Antwoord te richten aan
de Directeur van het Staatsbosbeheer te Utrecht, Museumlaan 2,
met vermelding van datum en nummer dezes.