18 april 2011

Verdwenen anjelier

(Foto Gelders Archief)

De Tulpstraat in Arnhem, een "straat gelegen aan het treinemplacement Arnhem, wat eigenlijk een plein is met twee kleine zijpaden (Jasmijnstraat en Anjelierstraat), toen nog gelegen tussen de weilanden. Eind 19de eeuw speciaal gebouwd voor machinisten van de Nederlandse Spoorwegen. Pas in de jaren '30 van de 20ste eeuw zijn de straten rondom bebouwd."

(Deel tussen aanhalingstekens van deze genealogiesite.)
De Jasmijnstraat, rechts op de foto, bestaat nog steeds, als een van de best verstopte straatjes van Arnhem. Maar de Anjelierstraat is nagenoeg spoorloos verdwenen, geweken voor een parkeerplaats en wat nieuwbouw.

Zie ook Het ontstaan van de woonwijk Oud-Heijenoord in Arnhem.


Invuloefening

"Op 28 juni 1922 trouwen Georgette en René in de Koninklijke Sint-Mariakerk, nabij de 'Botanique'. Op een schitterende foto, de dag na de bruiloft genomen, zien we Georgette, ontwapenend zacht, met een heerlijke, bijna onschuldige frisheid. Haar haren hangen een beetje los, verrukkelijk warrig. De schalkse gratie van haar gelaatstrekken benadrukt het vertrouwen waarvan ze tegenover haar jonge echtgenoot blijkt geeft."










Uit:
Magritte en de fotografie
Patrick Roegiers
BOZAR BOOKS
by Mercatorfonds
& Paleis voor Schone Kunsten
ISBN 90-5544-551-7




Sequoiadendron giganteum (2)

Sequoiadendron giganteum


Deze foto is genomen in de Gimbornhof in Zevenaar, waar ook de foto in het artikel hieronder is genomen. Wel op een andere dag, en met een andere camera.

De 'mammoetboom' (de naam is kneuterig op een bordje te vinden) staat behoorlijk lommerrijk tussen andere bomen in. De foto is bewust zo donker gehouden om de sfeer rondom de boom weer te geven. Ondanks het gevaar van een "licht hysterische toevoeging aan het beeld" (de woorden van een bevriend kunstkenner), is er gebruik gemaakt van een groothoeklens.

Zie ook Sequoiadendron giganteum (Park De Gulden Bodem, Arnhem)