23 oktober 2020

Fr. Wagner, Knapperstr. 15a, Lüdenscheid

Carte de visite, Fr. Wagner, Knapperstr. 15a, Lüdenscheid, voorkant
Carte de visite, Fr. Wagner, Knapperstr. 15a, Lüdenscheid, achterkant
Carte de visite met foto van onbekende jongeman. Ofschoon, onbekend is een groot woord. Op de achterkant staat Karl [onleesbaar] alt 22 Jahren. Helaas lukt het me niet de achternaam te ontcijferen.

Fr. Wagner, Knapperstr. 15a, Lüdenscheid
vis-à-vis dem Hôtel zur Post
Specialität: Kinder & Gruppen Aufnahmen, Vergrößerungen bis Lebensgröße, Moment-Aufnahmen, Reproduktionen nach alten verblichenen Bildern, Aufnahmen von Gemälden, Innenräumen, Maschinen, Landschaften, Thieren etc. etc.

(Die specialiteiten heb ik niet helemaal zitten overtypen, de tekst is te vinden op GenWiki.)

Lüdenscheid ligt in Noordrijn-Westfalen. De Knapperstraße (tegenwoordig kennelijk Knapper Straße) bestaat nog steeds maar helaas is er nog geen Streetview-auto geweest. Deze foto is gevonden in een kringloopwinkel in Doetinchem.



Vertalen wat er staat?

Durfal, de man zonder vrees, Durfal Classics nr. 20
Nog wat superhelden met netjes vertaalde Nederlandse namen: Durfal, de Flits en Groene Lantaarn. Bij deze Durfal krijg je nog een Spinneman cadeau (koosnaampjes ‘Spinnie’ en ‘je aardige buurt-Spinneman’, allemaal afgeleid van de bekende kretologie). Ik ben er nog niet helemaal achter wanneer men begonnen is met het gebruik van de Engelse namen. In elk geval is het momenteel ondenkbaar een superheldennaam te vertalen.
De Flits, De bruid heeft twee schaduwen, De Flits Classics nr. 2615
Groene Lantaarn, Krachtring contra krachtring, Groene lantaarn Classics nr. 2707