09 april 2019

Hipstamatic: Vicuña CL + Cinematheque

Babylon, Den Haag
Hoed
Arnhem
Arnhem
Brug, Sonsbeekpark
Schermafbeelding Hipstamatic-instellingen Vicuña CL + Cinematheque

Lourdeskapel, Scheveningen

Lourdeskapel, Scheveningen
Info uit het archief van de website van Parochie H. Antonius Abt:

De Lourdeskapel is een stilte- en gebedscentrum in hartje Scheveningen. De kapel is in 1913 gebouwd, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Vanaf het begin wordt de kapel als een uitzonderlijk fenomeen beschouwd, zowel als centrum van Mariaverering als uit oogpunt van bezienswaardigheid.

De bidkapel, gelegen in het toeristisch gebied van Scheveningen, vlak naast het bekende Circustheater en op een steenworp afstand van strand en boulevard, mag zich al vele decennia lang verheugen in een grote schare van trouwe bezoekers, afkomstig uit heel het land en zelfs uit het buitenland. De kapel is ook zeer in trek bij allochtone landgenoten. Dagelijks komen tientallen mensen hier bidden, een kaarsje opsteken of de stilte zoeken. Op Mariadagen en ook op de gemiddelde zondag baadt de kapel inwendig in een zee van licht van de devotiekaarsen. Zelfs na de sluiting van de achterliggende kerk in 2005 is het bezoek aan de huidige bidkapel en stiltecentrum niet teruggelopen.

De wand achter het altaar wordt in beslag genomen door een verkleinde maar nauwkeurige kopie (schaal 1:13) van de grot in Massabielle bij Lourdes, waar in 1858 de verschijning van Maria aan Bernadette Soubirous plaatsvond. Onder het beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes is een stukje gesteente van de grot in Lourdes ingemetseld.

De kapel met de kerk en de omringende woonhuizen maken deel uit van een stedebouwkundig plan van de bekende architect en parochiaan Alexander J. Kropholler (1881-1973). De grot en het Mariabeeld zijn vervaardigd door de kunstenaar J.P. Leo Strackee (1851-1923).

De Lourdeskapel aan de Berkenbosch Blokstraat 9A is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur.




De Scheveningse pelikaan van Joseph Mendes da Costa (1863-1939)

Reliëf met pelikaan, waarschijnlijk van Joseph Mendes da Costa, O.L. Vrouw van Lourdeskerk, Scheveningen
Reliëf met pelikaan, waarschijnlijk van Joseph Mendes da Costa, O.L. Vrouw van Lourdeskerk, Scheveningen. Heel veel meer info hierover is te vinden in het artikel Pelikanen overal (deel 1) op het blog Chaims Stukjesschrijverij.

Fabeldieren

Fabeldier, Muzee Scheveningen
Fabeldier, Muzee Scheveningen
Fabeldieren, Muzee Scheveningen