26 januari 2018

Go kuik taem long Japan soldia!

Go kuik taem long Japan soldia!
Ron kuik na tokim Japan soldia.

Via Japanese psyop during WWII

Hipstamatic: Anne-Marie + Sequoia

Beslagen abri op station in het ochtendlicht. Hipstamatic: Anne-Marie + Sequoia. Foto: Robert van der Kroft
Vrolijk fietsachterlicht met kleurrijke stickers. Hipstamatic: Anne-Marie + Sequoia. Foto: Robert van der Kroft
Reizigster. Hipstamatic: Anne-Marie + Sequoia. Foto: Robert van der Kroft

Schermafbeelding Hipstamatic-instellingen Anne-Marie + Sequoia

Uit de nagelaten foto's: de tak Evers

Zoals uit de eerste recap van de nagelaten foto's bleek, is Matthijs Potuijt op 15 juli 1931 getrouwd met Johanna Evers. Op de huwelijksakte staat als moeder van de bruid Henderika Geertruida Hillegonda Evers vermeld.
Deze combinatie van voornamen is kennelijk zo uniek dat er maar één persoon met die naam is (geweest) in Nederland. Henderika is op 30 november 1873 geboren in Oudezijl, gemeente Nieuweschans.*
Groet uit Ouderzijl (Nieuweschans)
De clou is natuurlijk dat Evers haar meisjesnaam is. Oftewel, Johanna was het kind van een ongehuwde moeder (zie ook hier).
Schermafbeelding Open Archieven
De aangifte van geboorte is gedaan door de waarnemend Directeur van het Rijksziekenhuis te Leiden:
Links in de marge staat de tekst:
"Bij akte d.d. 26-02-1909 voor den Ambtenaar van den burgerlijken Stand te Amsterdam verleden, heeft Henderika Geertruida Hillegonda Evers verklaard te erkennen het kind in nevenstaande akte vermeld."

Het volgende document uit de eigen verzameling spreekt boekdelen. In 1929 is door de Voogdijraad Amsterdam bij het Bureau Bevolking van de Gemeente Amsterdam geïnformeerd naar het adres van Henderika. Uit de notitie linksonder op het papiertje blijkt dat ze al bijna twintig jaar daarvoor, op 19 april 1910, is overleden.
Adresaanvraag van Voogdijraad Amsterdam, 1929
Voortschrijdend inzicht ... hieruit blijkt dat de dame naast het meisje op de foto in het artikel Ferrotypie, circa 1910 waarschijnlijk niet de moeder van het meisje is, en dat Johanna al vrij snel na haar geboorte onder voogdij is geplaatst. Geen idee of deze lijn nog verder kan worden uitgezocht. Wordt misschien vervolgd.
We maken hier even een sprong. Er zit nog een flink gat in de kennis maar gaandeweg wordt steeds meer duidelijk. In het Haags Gemeentearchief, Bevolkings­register 1913-1913 vinden we nog dit cryptische document, dat hopelijk later iets duidelijker wordt:
Scan Bevolkingsregister J.H. Evers, Haags Gemeentearchief, voorkant
Scan Bevolkingsregister J.H. Evers, Haags Gemeentearchief, achterkant
En in het Rotterdamse Stadsarchief weer een mooie gezinskaart:
Gezinskaart Stadsarchief Rotterdam
Op deze kaart staan inmiddels al twee kinderen vermeld. De eerste is Matthijs Johannes Hendrikus, geboren 22 augustus 1929 in Utrecht en de tweede is Adriana Geertruida, geboren 14 december 1930 in Rotterdam. Ook op deze kaart staat de verhuizing naar Den Haag op 15 juli 1931 vermeld.
Op de gezinskaart van het Stadsarchief Den Haag is de naam van Adriana Geertruida Evers inmiddels veranderd in Adriana Geertruida Potuijt; ze is 'gewettigd' door het huwelijk.

* De ansichtkaart uit 'Ouderzijl' is afkomstig van de erg leuke site oudezijlbadnieuweschans.nl

Dit artikel is onderdeel van een reeks. Meer lezen? Klik hier.