30 maart 2008

Creatief of rationeel?

Leuk artikel op gezondlevenblog.nl:

Een kleine test om erachter te komen of je meer gebruikt maakt van je linkerhersenhelft (rationeel) of je rechterhelft (creatief). Mensen die de danser tegen de klok in zien draaien, maken over het algemeen meer gebruik van de linkerhelft van de hersenen. Zie jij de danser daarentegen met de klok mee draaien, dan maak je meer gebruik van de rechterhelft van je hersenen. De meeste mensen zien de danser tegen de klok indraaien en sommigen zien het allebei.


Mensen die veel gebruik maken van hun linkerhersenhelft denken vaak logisch na, onthouden details, kiezen voor feiten boven gevoel, zijn sterk in taal, rekenen en wiskunde, zijn praktisch, over het algemeen conservatief en herkennen dingen van naam in plaats van functie.

Mensen die veel gebruik maken van hun rechterhersenhelft denken vaak op gevoel, herinneren zich ‘the big picture’ , houden van creativiteit, zijn sterk in het onthouden van symbolen en plaatjes, zijn meer bezig met filosofie en religie, herkennen dingen aan hun functie in plaats van hun naam en nemen eerder risico’s.