23 september 2021

De nummers op de muren van de Walburgiskerk in Zutphen

Wat betekenen die nummers op de muren van de Zutphense Walburgiskerk? Naar het antwoord op die vraag hoefde ik niet ver te zoeken. De site van VVV Zutphen geeft uitsluitsel: 

Aan de noordkant, de kant van het oude stadhuis, vinden we getallen op de muren. Het zijn grafnummers, afgewisseld met steenhouwers- of metselaarsmerken. Vooraanstaande mensen werden begraven in de kerk. Zo bevindt zich in de kerk nog altijd de grafzerk van Baudartius, die betrokken was bij de totstandkoming van de Statenbijbel. Maar ook de grafsteen van graaf Otto I, die Zutphen aan het eind van de twaalfde eeuw haar stadsrechten gaf, en het grafmonument van Everhard van Heeckeren. Minder gefortuneerden werden echter begraven rondom de kerk. Men herkende de graven aan de nummering. Vandaar dat de kerk ook gelegen is aan het ‘Kerkhof’. Aan de zuidkant van de kerk werden de allerarmsten naam- en nummerloos begraven.

Klantvriendelijkheid volgens Kunstbus

U kwam voor ons artikel XXX via Google! Wij houden niet van deze zoekmachine
Wij houden niet van Google en daarom mag u deze zoekmachine niet gebruiken voor toegang tot een artikel op onze site. Tijd voor ‘Klant is koning 101’ voor Kunstbus.

Aanwijsplaten (312)

Aanwijsplaat, Zutphen
Meer aanwijsplaten