20 januari 2007

Stemmen uit de computer

Op de site van Magnetic Time kun je een demoversie downloaden van software waarmee je e-mails, Word-documenten e.d. in gesproken vorm kunt beluisteren (tekst-naar-spraak of TnS), bijvoorbeeld via je mobiele telefoon of iPod.


De liggende positie van de dame op het plaatje garandeert natuurlijk een optimale luisterervaring. Op de site van Magnetic Time staat onder meer:

THE VOICE: 100% natural sounding voices. No more Robo voices!

Als je het geluid aanzet terwijl je de site bezoekt, krijg je een voorproefje van hoe zo'n stem klinkt. De software werkt nu alleen met Engelstalige documenten; als je zo'n Engelstalige computerstem op een Nederlandstalig document loslaat, krijg je iets dat bijna niet te verstaan is. Het heeft natuurlijk wel een bepaalde amusementswaarde.

Ben je nieuwsgierig naar hoe computerstemmen in het Nederlands klinken? Dan kun je terecht op NOS.nl, de nieuwssite van de NOS. Als je klikt op een nieuwsonderwerp dat je interessant vindt, wordt er een nieuwe pagina met het nieuwsartikel geopend. Rechtsboven in het artikel zie je een knopje met de tekst 'Lees voor'. Als je daarop klikt, wordt het bericht voorgelezen door een automatisch gegenereerde stem. Handig als je het nieuws wilt beluisteren tijdens de afwas of zo.

Geen opmerkingen: