27 september 2019

Het lage ambitieniveau

Uitgedroogde Dommerbeek, Epse, najaar 2019
Dommerbeek, najaar 2019

Beschrijving waterlichaam
Het waterlichaam Dommerbeek behoort tot de KRW categorie “Rivieren”. Het waterlichaam behoort tot het waterlichaam type R5: langzaam stromende middenloop/benedenloop op zand. Het waterlichaam Dommerbeek is volledig in beheer bij Waterschap Rijn en IJssel. Het waterlichaam ligt in de Provincie Gelderland en valt binnen de gemeente Lochem. Het waterlichaam, de Dommerbeek, heeft een lengte van 3,6 kilometer en een stroomgebied van 2185 hectare. Het waterlichaam bestaat uit één watergang. De watergang mondt uit in de IJssel. Om het peil te regelen zijn in de Dommerbeek 2 regelbare stuwen aanwezig, waarvan er geen vispasseerbaar is. Met deze stuwen wordt er in de het waterlichaam Dommerbeek per peilvak één vast minimum streefpeil gehandhaafd. Tijdens hoogwater op de IJssel voert de Dommerbeek het overtollige water af via een gemaal. De Dommerbeek is niet het gehele jaar watervoerend. Tijdens droge periodes vallen eerst de bovenstroomse delen van de watergangen droog en het benedenstrooms deel van de Dommerbeek. De Dommerbeek werkt hoofdzakelijk drainerend. In het stroomgebied van de Dommerbeek ligt geen RWZI. Wel zijn er een paar IBA’s.

Huidige situatie
Probleem met de Dommerbeek voor de ecologie is dat deze vaak vanaf mei tot oktober grotendeels droogvalt. In het verleden stroomde in natte perioden kwelwater vanuit de IJssel in de Dommerbeek, waarbij de monding van de Dommerbeek een uiterwaardenlandschap vormde met overstromingen. Later is er bewust voor gekozen om via een gemaal op de grens met de IJssel het overschot aan water op de IJssel te kunnen pompen, waardoor het uiterwaardenlandschap hier verdween. In de winter wordt dus zondig overtollig water weggepompt (als het IJsselwater hoog is) waardoor nooit meer een overschot aan water is. Ook het aanmerken van de Dommerbeek als droogvallende beek of m-type leidt niet tot betere scores, aan hoeveelheid water en stroming blijft het ontbreken. Ecologisch gezien heeft de Dommerbeek niet zoveel te bieden. Wel is de Dommerbeek een belangrijk leefgebied voor de ringslang en de grote hoeveelheden salamanders en kikkers. In die zin heeft het gebied van de Dommerbeek wel ecologische betekenis. Omdat volgens de systematiek van de KRW te verantwoorden is dat het uiterwaardenlandschap is vervangen door een waterbeheer dat beter op de landbouw is afgestemd, kan gesteld worden dat de huidig bereikte situatie feitelijk het GEP is. Er zijn immers geen maatregelen mogelijk ter verbetering van deze oorspronkelijke beek, zonder schade aan de landbouw te veroorzaken. Daarom is besloten het GEP bij te stellen. De gestelde doelen worden niet gehaald voor macrofauna en overige waterflora. Het GEP voor macrofauna wordt bijna gehaald (0,03 onder GEP). De verwachting is dat het GEP in 2021 wel gehaald zal worden.

Maatregelen
Er zijn in 2010 geen maatregelen geformuleerd voor het KRW-waterlichaam Dommerbeek vanwege het lage ambitieniveau. Het waterlichaam voldoet (na aanpassing van het GEP) nog niet de ecologische doelstelling. Er zijn voor komende periode geen maatregelen voorzien.


Bron: Factsheet waterkwaliteit Dommerbeek (pdf)



Geen opmerkingen: