14 juni 2020

Hekken, wanden en artikel 461

Hek
Hekken, wanden en verboden grond: ik vraag me af hoe de kaart van Nederland eruit zou zien als ik alle vierkante meters waar ik als doorsneevoetganger niet mag komen, van de kaart zou weglaten.
Wand Betuwelijn
In- en uitgang spoortunnel, Betuwelijn, Zevenaar
Overheidsgedonder.nl:

“Verboden toegang”
Artikel 461 is waarschijnlijk de bekendste strafbepaling uit het Wetboek van Strafrecht. Op een groot aantal plaatsen in ons land geven de blauwe bordjes aan dat het verboden is zich daar te bevinden.
Letterlijk luidt de tekst van artikel 461: ,,Hij die, zonder daartoe gerechtigd te zijn, zich op eens anders grond waarvan de toegang op een voor hem blijkbare wijze door de rechthebbende is verboden, bevindt of daar vee laat lopen, wordt gestraft met een geldboete van de eerste categorie.”

Wat is ‘grond’ is dit geval? Daarover bestaat binnen het strafrecht geen discussie: ,,hieronder kan elk privédomein dat geen gesloten bebouwing omvat worden gerekend, ook bruggen en zelfs water”.

Wat betekent: ‘zonder daartoe gerechtigd te zijn’? Ook hier een heldere uitleg: ,,Niet alleen de eigenaar maar ook de persoon die grond in erfpacht heeft kan de toegang rechtsgeldig ontzeggen. Een gegeven toestemming om een terrein te betreden kan door de rechthebbende worden ingetrokken”.

Wat houdt ‘op een blijkbare wijze’ in? Ook hier biedt het standaardwerk ‘Strafrecht, tekst en commentaar’ uitkomst: ,,Dit kan geschieden door de bekende verbodsbordjes, maar ook door een hek, een ketting et cetera of door een mondelinge aanzegging.

Het bordje ‘Verboden toegang volgens artikel 461 Wetboek van Strafrecht’ is nuttig en schept duidelijkheid, maar is niet in alle gevallen noodzakelijk, de verwijzing naar artikel 461 is overbodig.

Overtreding van ‘461’ wordt gestraft met een geldboete van maximaal 225 euro. De politie kan een transactie aanbieden. Dan gaat het om een lager bedrag, waarvan de hoogte afhankelijk is van feiten en omstandigheden.
Omdat het een overtreding betreft kunnen verdachten door de politie indien zij op heterdaad zijn aangehouden slechts kort worden vastgehouden, namelijk om ze te horen naar aanleiding van de overtreding; voorlopige hechtenis is niet mogelijk. Dat betekent dat als er geen sprake is van heterdaad er geen mogelijkheid bestaat een verdachte aan te houden voor deze overtreding. Wel kan iemand worden uitgenodigd voor verhoor, maar het is niet verplicht om aan deze uitnodiging gevolg te geven.


Geen opmerkingen: