Tong Tong, kerst/nieuwjaarsnummer 1977/1978, 22e jaargang No. 10. Waarschijnlijk het laatste nummer onder deze naam voordat het tijdschrift Moesson ging heten.
“Moesson is niet zo maar een Indisch maandblad. Moesson bestaat al sinds 1956. Toen heette het Onze Brug, en was het voornamelijk gericht op de opbouw van Nieuw-Guinea, dat Nederland als laatste restant van Nederlands-Indië een prima onderkomen leek voor Indische Nederlanders. Maar de geschiedenis liep anders.
In 1954 repatrieert de Indische schrijver en journalist Tjalie Robinson (pseudoniem van Jan Boon 1911-1974) naar Nederland. Zoals bij zoveel Indische mensen is er na de onafhankelijkheid voor hem geen toekomst meer in Indonesië. Uiteindelijk repatriëren zo’n 300.000 Indische Nederlanders naar Nederland. Eenmaal in Nederland merkt Tjalie dat veel Indische repatrianten, verspreid over het hele land, zich een vreemde eend in de bijt voelen. Ontheemd, van hun wortels weggerukt, vol heimwee. In 1958 doopt Tjalie Onze Brug om tot Tong Tong. Vanaf dat moment staan Indische mensen zélf en hun ervaringen centraal in het tijdschrift. Tong Tong wordt hun reddingsboei en Tjalie wordt legendarisch.
Vanaf de dood van Tjalie Robinson in 1974 wordt zijn echtgenote Lilian Ducelle (pseudoniem van Lilly van Zele, 1919) directeur en hoofdredacteur. ‘Ik kan mijn man niet vervangen, maar ik kan wel zijn werk voortzetten’, zegt ze. En dat doet ze. Zij doopt het blad in 1978 om tot Moesson.
(Bron: website Moesson)
Zie ook: Verwonderd onbegrip in beeld (NRC)