07 april 2013
Zeven dagen ondergronds
Leeuwarder Courant, 20-10-1960:
ZEVEN DAGEN ONDERGRONDS
In de kommandopost van de BB-kring Gelderland 12 bij Berg en Dal onder Nijmegen, zal van 24 oktober tot en met 31 oktober een ploeg van 26 BB-vriiwilligers geheel van de buitenwereld afgesloten onder de grond verblijven. Deze „eenzame opsluiting" noemt men oefening Copex (afkorting van commandopost-experiment) en zij is bedoeld als een test voor de nieuwe omstandigheden, waaronder de BB zal moeten werken. De nieuwe omstandigheden zijn gebaseerd op de door de verenigde chefs van staven vastgestelde nieuwe militaire veronderstellingen, waarbij men — zoals bekend — rekening houdt met atoom-aanvallen op Nederland. In de oefening Copex gaat men er dan ook van uit, dat het gebied van Nijmegen ernstig radio-aktief besmet is.
Het personeel in de kommandopost, negentien mannen en zeven vrouwen zal onder deze omstandigheden het BB-kommandowerk moeten verrichten. Op wetenschappelijke wijze wordt nagegaan wat de invloed van een dergelijk lang verblijf onder de grond op physiek en psyche van de mens is. Dagelijks zullen de mannen en vrouwen medisch worden gekontroleerd door de arts J. C. Burg, direkteur van de Nijmeegse GGD. die zelf ook zeven dagen „opgesloten" is. Twee deskundigen zullen de psychologische reakties van het BB-personeel na afloop van de oefening testen.
06 april 2013
05 april 2013
Cottingley Fairies
The Cottingley Fairies appear in a series of five photographs taken by Elsie Wright and Frances Griffiths, two young cousins who lived in Cottingley, near Bradford in England. In 1917, when the first two photographs were taken, Elsie was 16 years old and Frances was 10. The pictures came to the attention of writer Sir Arthur Conan Doyle, who used them to illustrate an article on fairies he had been commissioned to write for the Christmas 1920 edition of The Strand Magazine. Conan Doyle, as a spiritualist, was enthusiastic about the photographs, and interpreted them as clear and visible evidence of psychic phenomena. Public reaction was mixed; some accepted the images as genuine, but others believed they had been faked.
Interest in the Cottingley Fairies gradually declined after 1921. Both girls married and lived abroad for a time after they grew up, yet the photographs continued to hold the public imagination; in 1966 a reporter from the Daily Express newspaper traced Elsie, who had by then returned to the UK. Elsie left open the possibility that she believed she had photographed her thoughts, and the media once again became interested in the story. In the early 1980s Elsie and Frances admitted that the photographs were faked using cardboard cutouts of fairies copied from a popular children's book of the time, but Frances maintained that the fifth and final photograph was genuine.
The photographs and two of the cameras used are on display in the National Media Museum in Bradford.
--
Bron: Wikipedia
Zie ook blog.naver.com/medeiason
Interest in the Cottingley Fairies gradually declined after 1921. Both girls married and lived abroad for a time after they grew up, yet the photographs continued to hold the public imagination; in 1966 a reporter from the Daily Express newspaper traced Elsie, who had by then returned to the UK. Elsie left open the possibility that she believed she had photographed her thoughts, and the media once again became interested in the story. In the early 1980s Elsie and Frances admitted that the photographs were faked using cardboard cutouts of fairies copied from a popular children's book of the time, but Frances maintained that the fifth and final photograph was genuine.
The photographs and two of the cameras used are on display in the National Media Museum in Bradford.
--
Bron: Wikipedia
Zie ook blog.naver.com/medeiason
04 april 2013
The Unknown Photo Album Project, part 3 is online
The Unknown Photo Album Project, part 3 (Ergens in Nederland – waarschijnlijk)
The Unknown Photo Album Project, part 2 (Voorschoten, NL)
The Unknown Photo Album Project, part 1 (Franklin County, AK)
03 april 2013
Tijdzand
Foto op karton, geen tekst op achterzijde. Mogelijk Duits, maar niet zeker. Gevonden op een vlooienmarkt in Didam, Gld.
02 april 2013
Orb-fotografie met camcorder
Bovenstaande foto's zijn al wat ouder: genomen op 11 november 2011 in de Johannes de Doperkerk, Bergstraat, Wageningen, tijdens een optreden van Toonkunstkoor Wageningen. Aangezien de foto's niet al te scherp waren, zijn ze een tijdje onopgemerkt gebleven. Bij het nazoeken van oudere foto's, bleek er een orb op drie van de foto's te staan.
De foto's zijn gemaakt met een JVC Everio GZ-MS250 (f/2.2, 1/50e sec). Een camcorder dus, wat betekent dat er niet geflitst is.
Meer orb-fotografie hier.
Labels:
2011,
camcorder,
fotografie,
JVC,
JVC Everio GZ-MS250,
orb,
orbs,
Wageningen
31 maart 2013
28 maart 2013
27 maart 2013
Mens en Samenleving
"... een zandstenen sculptuur met de beeltenis van het hoofd van een man met geopende mond die als het ware naar de overkant roept. "
Rijksmonumenten.nl:
Mens en Samenleving: hoofdgebouw uit Oosterbeek in Lunteren
Boslaan 68
6741KG Lunteren
Gelderland (gemeente Ede)
Gezondheidszorg
1932
J. Grijpma
Rijksmonument nummer: 523520
--
Monumentenregister Ede:
COMPLEX `Mens en Samenleving' gebouwd in 1900 als herstellingsoord voor overspannen leraren in opdracht van de Bond van Nederlandsche Onderwijzers in Lunteren. Na een brand in 1932 werd in hetzelfde jaar een nieuw hoofdgebouw gebouwd naar ontwerp van JAN GRIJPMA uit Oosterbeek, getekend door A.A. van der Vooren uit Utrecht. Het in landschappelijke stijl aangelegde park werd in 1932 gewijzigd naar ontwerp van de tuinarchitect WIM SLUITER in nieuw-architectonische tuinstijl. Uit 1900 dateren de lighallen georiënteerd op het zuiden, en de fruitkelder.
Onder rijksbescherming vallen de volgende onderdelen:
1. hoofdgebouw (1932) met sculpturen
2. tuinaanleg (1932) met croquetveld
3. fruitkelder (1900)
4. lighal ``t Oude Nest'
5. lighal `De Stille Lach'
6. lighal `Op de Helling'
Het complex bevindt zich buiten de bebouwde kom van Lunteren aan de zuidzijde van de Boslaan in het Luntersche Buurtbos uit 1892.
--
Foto: maart 2013
26 maart 2013
25 maart 2013
BOS-aanvullingsplaats Bennekom
forten.info:
BOS-aanvullingsplaats Bennekom
Voormalig BOS-aanvullingsplaats (Brandstof, Olie en Smeermiddelen) met acht gebouwen op de kaart en drie blusvijvers. Was in gebruik van 1956 tot 1990, anno 2003 geen gebouwen meer aanwezig maar wel het hek, asfaltwegen en verkeersborden. Van het werk zijn nog enkele restanten.
(Locatie: 176.850/446.400)
Website Stichting Milieuwerkgroepen Ede (SME):
Aan de Franse Kampweg in de bossen bij Bennekom ligt al jaren een verlaten defensieterrein met een oppervlakte van ca. 4 ha. Het terrein was tussen 1956 en 1990 en BOS-aaanvullingsplaats (Brandstof, Olie en Smeermiddelen). Begin jaren 90 had defensie het terrein niet meer nodig en de ca. 6 opslagbunkers en een dienstwoning gelegen aan een U-vormige lus in het door een stevig hek omsloten bos- en heide gebied werden ontmanteld.
(Meer info hier: Voorstel tot beheer van het voormalig BOS-defensieterrein aan de Franse Kampweg in Bennekom (pdf))
Overigens heeft alleen de SME het over de 'Franse Kampweg'. Het kadaster heeft het over 'Fransekampweg', en dat is ook de spelling op het straatnaambordje en in Google Maps. De drie foto's hierboven zijn gemaakt in maart 2013.
21 maart 2013
15 maart 2013
Abonneren op:
Posts (Atom)












